Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран обсъжда с Ливан, Ирак и Йемен ответни мерки срещу Израел заради убийството на лидера на "Хамас"

Исмаил Хания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранска делегация обсъжда с представители на своите съюзници в Близкия изток - Ливан, Ирак и Йемен, потенциалните ответни мерки срещу Израел след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран вчера, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Т.нар. "съюз "Ос на съпротивата", изграждан в продължение на 40 години за противопоставянето на влиянието на Израел и САЩ в Близкия изток, включва палестинската групировка "Хамас", движението "Хизбула" в Ливан, бунтовниците хуси в Йемен и различни шиитски въоръжени групи в Ирак и Сирия.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей води молитви на погребението на Хания в Техеран.

Хиляди оплакаха кончината му и скандираха "Смърт за Израел" и "Смърт за Америка", пише Ройтерс. Тялото му ще бъде транспортирано със самолет до Катар, където Хания живя основно, за погребение в петък.

Израел не е поел отговорност за удара, при който беше убит Хания. Междувременно обаче израелската армия съобщи, че при нанесения на 13 юли въздушен удар в град Хан Юнис в Ивицата Газа, е бил убит военният командир на "Хамас" Мохамед Дейф. Той беше ръководител на бригадите Изедин ал-Касам - военното крило на "Хамас". Смята се, че той е един от архитектите на нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година, когато бяха убити около 1200 израелци и чужденци, предимно цивилни, а други над 240 души бяха отведени в Газа като заложници. 

В отговор на нападението Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, при която, по данни на местните власти, до момента са убити над 39 000 души. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна