Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритети на МЕУ: Прозрачното удостоверяване на машините и видеонаблюдението на вота

Валентин Мундров
Снимка: БГНЕС

Основният приоритет на Министерството на електронното управление е да осигури открит и прозрачен процес по удостоверяването на машините за гласуване, както и видеозаснемането и видеонаблюдението на изборния процес в деня на вота.

Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на изслушване в Комисията по електронно управление на НС. 

Ангел Славчев от "Възраждане" поиска националният системен интегратор "Информационно обслужване" да направи външен тест за уязвимост на софтуера, който обработва данните на гласоподавателите, избрали да гласуват с машина:

"Смятам, че трябва да се направи такъв тест най-малкото, за да покажем, че софтуерът гарантира честността на вота. Тъй като знаем от практиката, че има много случаи на софтуери в затворена среда да бъдат компрометирани".

В отговор служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, заяви, че няма извършен външен одит на този софтуер: "Аз съм принципал на "Информационно обслужване". Мога да работя в тази посока, но това е решение на Централната избирателна комисия".

Мундров поясни още, че не става дума само за един софтуер, който обработва данните на гласоподавателите, а те са няколко и се правят от различни екипи.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна