Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размяна на затворници между Русия и САЩ, Еван Гершкович от "Уолстрийт Джърнъл" е сред освободените

Еван Гершкович
Снимка: АП/БТА / Снимка: БТА

26 затворници от 7 държави са част от разменна операция между Русия и Запада, която е в ход. Сред освободените са американският журналист от "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън. 

Турция координира процеса, разпространени бяха кадри на размяна на пленници на летището в Анкара. 

Разменените затворници са от Съединените щати, Германия, Полша, Словения, Норвегия, Русия и Беларус. 

Си Ен Ен пише още, че размяната е резултат на месеци тихи и сложни преговори между Москва и Вашингтон, като дипломатите на САЩ са работили в страни по целия свят по предложения, които да мотивират Русия да освободи американците. 

10 души, сред които двама непълнолетни, са били предадени от САЩ в замяна на 16 души от западни държави, задържани от Русия, се казва в изявление на турското президентство. 13 от освободените от Русия са заминали за Германия, а трима - за САЩ. 

"Нека всички врагове, които напуснаха Русия, да останат далеч, а онези, които не са ни врагове, могат да се приберат у дома", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Сред освободените от Русия са американският журналист от "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън, които излежаваха присъди за шпионаж, и според американския държавен департамент са били задържани неправомерно.

Гершкович беше арестуван март миналата година при пътуване до Екатеринбург, а на 19 юли беше осъден на 16 години затвор за шпионаж. 

Уилън беше задържан в хотел в Москва в края на 2018 г. по обвинения в участие в разузнавателна операция. Той беше осъден също на 16 години затвор за шпионаж.

И двамата американци отричат обвиненията и ги определят като нагласени.

Пуснат е и германският наемник Рико Кригер, осъден на смърт за тероризъм в Беларус, но помилван във вторник от президента Александър Лукашенко.

Разменени са били и опозиционният политик и руски дисидент Иля Яшин и полковникът от ФСБ Вадим Красиков, който излежаваше в Германия присъда за убийството на чеченски дисидент през 2019 година. 

Има догадки, че и журналистът и активист Владимир Кара-Мурза, който има и британско гражданство, също може да е сред освободените, както и активистът за човешки права Олег Орлов.

Очаква се в Русия да бъдат върнати и двама руснаци, осъдени вчера в Словения за шпионаж и използване на фалшиви самоличности, както и намиращите се в САЩ Александър Винник, който наскоро се призна за виновен по обвинения в пране на пари, и Владислав Клюшин - IT предприемач, свързан с Кремъл, който излежава многогодишна присъда по обвинения в търговия с вътрешна информация. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна