Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев предлага: На ГКПП-тата камионите да се разделят на такива от ЕС и от трети страни

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев предлага на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на два потока - първият за тези от  държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-овете от трети страни. Идеята е обсъдена на днешна среща на премиерът и ресорни министри с транспортни браншови организации. Идеята е да облекчи трафика на "Дунав мост" 1 и 2, където проблемът с дългите опашки е от години, коментира премиеръ:

"Това отделяне на потоците на "държави членки" и "трети страни" би трябвало да става по отдалеч, защото, особено за тежките камиони, те като си се наредят в една редица вече е късно да ги отделяш, но поне нещо да предприемем - първа стъпка да направим. Всъщност най-голямото облекчение ще е сухопътният Шенген, но, докато го чакаме него, поне нещо, някакво облекчение, да направим".

На 8 август ще се проведе нова среща с отговорните институции и представители на транспортния бранш за да се ще изчистят детайлите по идеята за разделяне на тежкотоварния трафик. С нея ще бъде запозната и румънската посланичка Бръндуша Йоана Предеску.

В петък Главчев ще посети Граничния пункт "Русе-Гюргево", за да види на място ситуацията с преминаването на тежкотоварните автомобили. Той ще провери и започналия на 10 юли ремонт на българския участък на моста.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна