Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на цифровата политика в Кипър: С пълното 5G покритие е достигната европейската цел, поставена за 2030 г.

Снимка: Pixabay

Кипър вече е постигнал 100% покритие с 5G мобилни мрежи, а до края на следващата година ще има 100% обхват и с мрежи с много висок капацитет (Very high capacity network, VHCN). Това съобщиха от правителството, отчитайки значителния напредък на страната в изпълнението на целите на европейското "Цифрово десетилетие 2030".

Кипър постига най-висок ръст, над средния в ЕС темп, по показатели като изграждането на инфраструктура за гигабитова свързаност, дела на специалистите по информационни и комуникационни технологии на пазара на труда, цифровизацията на предоставяните от държавата услуги за потребителите.

Близо 80% от територията на страната е покрита в момента с мрежа с много висок капацитет, като само за последната една година обхватът се е повишил с 28%.

Предоставянето на държавни субсидии за разширяването й в области извън частен интерес се очаква да ускори цялостното ѝ въвеждане до края на 2025 г.

С пълното покритие с 5G мобилни мрежи страната е достигнала 7 години по-рано европейската цел, поставена за 2030 г., посочват от министерството на цифровата политика.

Кипър показва подобрение от 16,3% в цифровизацията на държавните услуги, което е ключов приоритет на правителството. Този растеж е над 5 пъти по-висок от средния темп в Европа, който е 3,1%.

Особено обнадеждаващи са резултатите по отношение на нарастването на процента на IT специалистите. Той надхвърля средното европейско ниво от 4,8% и вече е 5,4%, се посочва в доклада.

Увеличаването на дела им се смята за изключително важно за ускоряване на цифровата трансформация и приемането на иновативни решения за социално-икономическите предизвикателства.

Индикаторите на европейското "Цифрово десетилетие 2030" са пътната карта в правителствената стратегия, заяви заместник-министърът на научните изследвания и цифровата политика Никодимос Дамяну.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна