Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ призовават гражданите си да напуснат Ливан и разполагат повече военна мощ в Близкия изток

Заместник-съветникът по национална сигурност на САЩ Джонатан Файнър.
Снимка: АП/БТА
Съединените щати призоваха своите граждани да напуснат Ливан. Заместник-съветникът по национална сигурност на Белия дом Джонатан Файнър обяви, че САЩ разполагат още военна мощ в Близкия изток като превантивни и отбранителни мерки заради растящото напрежение между Израел и Иран и Ливан.

"Нашата цел е деескалация, възпиране и защита на Израел", каза Файнър в интервю по телевизия Си Би Ес (CBS)

Регионалното напрежение нарасна след убийството на политическия лидер на палестинската групировка "Хамас" Исмаил Хания в Техеран в сряда - ден след като израелски удар в Бейрут уби Фуад Шукр, висш военен командир от ливанската групировка "Хизбула".

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху американският президент Джо Байдън е заявил, че ударът в Техеран се е случил в момент, когато според Вашигтон преговорите за примирие и освобождаване на заложниците са били пред завършек.

Според някои медийни публикации Байдън е бил особено критичен към Нетаняху, който на заседание на кабинета обаче обвини "Хамас" за провала на преговорите.


Междувременно Израел се подготвя за масиран удар от Иран и Ливан след убийствата, а в региона продължават дипломатическите усилия за предотвратяване на по-широк конфликт.
Израел се подготвя за атаки от няколко страни едновременно - Ливан, Иран, йеменските хути и проирански милиции в Сирия и Ирак. Заради заплахите на иранските регионални съюзници от "Оста на съпротивата" израелските сили за сигурност са приведени в най-висока степен на готовност.

Тази нощ ливанската шиитска групировка "Хизбула" атакува Северен Израел с десетки ракети. В големи части от страната има смущения в GPS-системите - както по северната граница с Ливан, така и във вътрешността, на страната.

Йеменските хути се похвалиха, че са свалили американски дрон над северната провинция, предаде Ройтерс. 
Същевременно Съединените щати обявиха, че разполагат още военна мощ в Близкия изток като превантивни и отбранителни мерки заради растящото напрежение. 

"Ние все още вярваме, че споразумението за прекратяване на огъня е най-добрият начин да сложим край на тази война. Ние сме последователни в защитата на Израел. Изпратихме допълнителни военноморски и военновъздушни сили в региона", обяви Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Дипломатическите усилия за предотвратяване на голям военен конфликт в Близкия изток продължават въпреки това -  йорданският външен министър пристигна за преговори в Техеран, но високопоставената израелска делегация в Кайро вчера не е постигнала напредък. 

Редица западни държави, сред тях Съединените щати, Великобритания, Франция, Италия и Канада, но и Саудитска Арабия, призоваха гражданите си да напуснат Ливан и Иран и да избягват пътувания до Израел. 
Според различни данни досега 18 международни авиокомпании са спрели временно да обслужват маршрутите до Тел Авив и Бейрут.

А израелски медии твърдят, че около 100 хиляди израелци не могат да се върнат в страната си заради отменени полети.
Националният авиопревозвач Ел Ал продължава да лети по график и планира допълнителни полети за превозване на желаещите. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна