Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинска медия съобщи за убити 25 души в училища в Газа, Израел твърди, че мишена са били "Хамас"

Вътрешно разселени палестинци в импровизиран лагер, построен сред развалините в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 3 август 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 25 палестинци загинаха, а няколко бяха ранени днес при израелски удар по две училища близо до град Газа, в които са подслонени разселени жители на анклава, съобщи палестинската информационна агенция УАФА, цитирана от Ройтерс.

Израелските военни заявиха, че мишена на ударите по двете училища са били бойци от палестинската ислямистка групировка "Хамас", действали в зоната на учебните заведения.

"Училищата са били използвани от батальона "Ал Фуркан" на "Хамас" като място за укриване на негови терористи и като командни центрове за планиране и извършване на нападения срещу войските на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) и Държавата Израел", казаха военните, цитирани от Ройтерс.

По-рано при израелски въздушен удар срещу палатков лагер в двора на болница "Ал Акса" в централната част на ивицата Газа са убити петима души, с което загиналите днес палестинци стават общо 19, съобщиха здравните власти в Газа, цитирани от Ройтерс.

След въздушния удар е избухнал е пожар, при който са пострадали най-малко 18 души, уточниха източниците.

Израелската армия съобщи, че е извършила удар срещу боец, който е "извършвал терористична дейност", и че са засечени вторични взривове, които показват присъствието на оръжие в района.

Болницата се намира в района на град Дейр ал Балах, който е пълен с хиляди хора, напуснали заради боевете домовете си в други части на Газа.

В района на Ашдод се задействаха сирени, а израелските военни съобщиха, че от южната част на Газа са изстреляни пет ракети. Не се съобщава за ранени.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) продължиха обстрела на ивицата Газа, след като дипломатическите усилия в Кайро приключиха без развитие.

Междувременно Израел се подготвя за сериозна ескалация от Южен Ливан, отбелязва Ройтерс.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна