Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 август водоснабдяването в града и в 16-те села в общината се обслужва от "Кюстендилска вода", защото общинското ВиК-дружество е в ликвидация

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Снимка: Pixabay

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена - от 1,37 лв. до 3,74 лв. за кубически метър, след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода".

Същевременно общинските съветници трябва да решат на извънредно заседание на 8 август дали да се проведе референдум за съдбата на общинското ВиК-Дупница, след като от партия "Възраждане" събраха и внесоха над 5 хиляди подписа за свикване на такова допитване. 

Самото допитване ще струва около 217 хиляди лева - точно толкова са необходими и за изплащане на заплатите на работещите около 70 души във ВиК-Дупница за юни и юли.

При това не се знае дали референдумът каква правна сила може да има, след като присъединяването към "Кюстендилска вода" вече е факт.

А последните два-три месеца водомерите не са засичани, не е фиксиран и обемът на потребената от абонатите вода.

Кметът на Дупница Първан Дангов: "Тя е диференцирана цената - там, където няма канализация, заустена в пречиствателна станция, на практика 3,74 лв. няма да е цената. Примерно за селата като Бистрица, да речем, там ще бъде към 2,60. И в града има квартали, които не са към градския колектор".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна