Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолози: Трябва да се гласува, да не пада избирателната активност

| Интервю
Снимка: БТА

Нека не се дразним, да отидем да гласуваме и да се надяваме, че ще намерим стабилност, не трябва да пада избирателната активност, призова журналистката Ружа Райчева в интервю пред БНР.

Тя и политическият анализатор Атанас Радев са едно и също мнение за предстоящите парламентарни избори, че „трябва да се гласува“, ако искаме да излезем от политическа криза и да има правителство.

„За конфликта в ДПС - семеен бих казал, че има образи на едно ценностно ниво, от една страна, и от другата - разговор за кръгове и влияние. Това е конфликтът,  който наблюдаваме в обществото и разговора който дълго се води за модела „Кой“. Ще бъдем свидетели дълго време на подобен вид конфронтации. В идните няколко години ситуацията ще бъде идентична, докато не се променят няколко неща в законодателство, нагласи и промяна на реда и конфигурацията. 30% избирателна активност, да напомня“, коментира Радев.

За решението на президента да връчи третия мандат на ИТН той каза:
"От самото му идване на сцената, ИТН подкрепя Радев, не е като ПП и БСП, но тук има построяване на нови отношения с ИТН при реализирането на нов политически проект. Това даване на мандата на ИТН е позициониране на Радев като консервативен. Вчерашната му реакция към загубата на боксьорката Светлана Каменова, това също е политически ход. Неговият политически проект не е ясно дали ще стане, но вратата е отворена."

„Не мисля, че Бойко Борисов се е изплашил, защото от първия мандат даде ясен знак, че ако не е с техен мандат, няма да стане правителство. Неговото поведение  е разбираемо и не виждам промяна. Интересно е какво говори той спрямо ДПС? Започна с това, че „в Листопади“ не участва. Много разнопосочни са му съобщенията и е притеснен не за третия мандат, а кой ще вземе ДПС? Защото това е определящ въпрос В ГЕРБ, което той се опитва да прикрие“, коментира Ружа Райчева.

Според анализаторите Делян Пеевски ще се опита да превземе ДПС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна