Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От 10 години не съм се виждал с Доган"

Сабри Мутлу: Ще бъдат решени проблемите в ДПС, партията ще се върне на мястото си

| Интервю
Снимка: БТА

Ще бъдат решените проблемите в ДПС, в крайна сметка конфликтите в партиите се решават от конференциите или членовете. Не знам кога ще стане, но трябва да го направят, няма как аз или някой друг да реши тези проблеми в ДПС.

Това прогнозира Сабри Мутлу, председател на Конференцията на изселническите дружества от балканските страни, в интервю пред БНР.

В предаването „Преди всички“ той коментира, че в България няма нужда от нови политически формации, защото много от създадените вече са катастрофирали.

Той бе дипломатичен дали раздорът в ДПС ще бъде причина за отлив на гласове при предстоящи избори, защото „зависи кой ще са кандидатите за депутати“.

„Аз от няколко години им казвам, че е важно ДПС и депутатите, първо трябва да бъдат при хората и да обясняват, какво ще направят, ако спечелят изборите. Това са важни неща и трябва да ги видим във времето“, предупреди Мутлу.

И призна, че много внимателно гледа на създаването на нови партии.

И сподели впечатленията си за Доган, с когото не са се виждали последните 10 години:

"Доган е от малцината лидери оцелял на върха на партията си? Дължим му това, че през 90-те години, когато имаше нужда от такава партия, той я създаде. И тук сега виждам, че хората продължават да бъдат заедно с Доган. Той успя да издържи в тази политическа среда. През годините често съм говорил с него, но от 10 години не съм го виждал. Моите впечатления са положителни и добри. Тогава по всички въпроси, които сме си говорили беше компетентен и успя да се задържи партията 30 години, като една от основните, като се има предвид, че толкова много партии създадени вече ги няма в политическия живот в България."

За предупреждението на Доган, преди години, че „пътят на България към Европа минава през Босфора, той каза:

"Дълги години бяха анализирани тези думи, може би като се има предвид, че в Турция живеят около 350 000 български граждани и ние имаме близки отношения по оста „България – Турция“, няма как тези неща да не бъдат определящи за пътя ни към Европа."

Миналата седмица на Конференцията на изселническите дружества от балканските страни е имала конференция и Сабри Мутлу отново е избран за председател. На форума са присъствали поканените от ДПС Джевдет Чакъров, съпредседател на ДПС и депутатите Байрям Байрям и Хамид Хамид.

„С тях поговорихме и разбрахме за всички групи, които са в ДПС, и всички си имат аргументи, и обяснения за случващото се в партията. Ние като организация следим какво се случва, защото това са вътрешнопартийни неща. Казват, че в най-скоро време проблемите ще бъдат решени и ДПС ще продължи както беше. А разногласията ще бъдат преодолени и от двете страни. Оптимисти сме, че ДПС ще се върне на същото си място в българската политическа среда“, не крие надеждата си Сабри Мутлу.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна