Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

3
Снимка: bansko.bg

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден" Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за годишнината и каква е ролята на читалището в обществото.

Читалището е основано през 1894 г. под името "Селска почивка"  и тази година чества своята 130-а годишнина. С разнообразни културно-просветни дейности, читалището отбелязва значими дати, личности и събития, както официални и професионални празници, така и празници от християнския календар. Още в първия ден на годината се провежда Новогодишният кукерски карнавал, подготвен от местните жители с помощта на читалището. Сред останалите празници, които се отбелязват, са Бабинден, Денят на самодееца, Денят на жената, Цветница, Великден и Коледа. Читалището също така организира чествания на Националния празник на България на 3-ти март, Деня на славянската писменост и култура на 24 май, Деня на детето на 1 юни, Деня на Ботев на 2 юни, Деня на Банско на 5 октомври и Деня на народните будители на 1 ноември.


Елена Калайджиева, организатор на събития в читалището, сподели, че годишнината ще бъде отбелязана с множество мероприятия, които предизвикват много емоции и вълнение. Тя подчерта, че читалището играе важна роля в израстването на децата в града, не само творчески, но и като личности. Според нея спортът и сценичните изяви каляват психиката, дават дисциплина и последователност, и сбъдват мечти.

Калайджиева разказа и за традициите на Банско, които читалището ревностно пази и предава. В града се провеждат демонстрации на местни занаяти, като плетене и замесване на хляб с квас, което е част от културната програма на читалището. Тези демонстрации продължават до края на октомври пред туристическия информационен център, където семействата могат да се запознаят с традиционните умения и занаяти на Банско.


Секретарят на читалището, Силвия Терзиева, която е актриса и не е родом от Банско, но живее в града от 10 години, също сподели своя опит. Тя призна, че вече започва да разбира местния диалект, въпреки че все още не се осмелява да говори на него.

Всички културни прояви, организирани от читалището, се радват на изключителен интерес и се посещават от жителите на Банско и гостите на града.

В звуковия файл можете да чуете какво означава думата "разкръстница" и защо е толкова важна за Банско. 

Слушайте!

Снимки: bansko.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна