Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Баева: Преходът завърши с влизането на България в ЕС

| Интервю
проф.Искра Баева
Снимка: Ани Петрова

Преходът завърши с влизането на България в ЕС.

Това каза пред БНР проф. Искра Баева, историк и автор на книги, която представи в "Преди всички" най-новата си книга - "Личностите, които определиха нашата съдба". 

"В книгата са събрани 12 по-кратки и по-странни биографии на политици и други дейци от епохата на социализма и от неговия залез, както и някои от основните фигури от началото на българския преход. Това са хората, които определиха характера на социализма, в който живяхме в продължение на почти половин век, а след неговия крах – и на капитализма, към който се върнахме и в който живеем вече повече от три десетилетия. Шест биографии на политици и други дейци от епохата на социализма: Георги Димитров, Тодор Живков, Антон Югов, Станко Тодоров, Иван Башев, Георги Трайков; както и 6 на някои от основните фигури от началото на българския преход: Петър Младенов, Андрей Луканов, Александър Лилов, Желю Желев, Ахмед Доган и Благовест Сендов.

Историята е субективна – тя се прави от хора, всеки от които има свои чувства и цели, пише се от хора, които имат своите симпатии и антипатии към историческите фигури, а накрая се чете и от хора, всеки от които иска да види своята представа за събитията от миналото. А основният ми мотив за тази книга е надеждата да съчетая дълбоко субективния характер на историческия процес с важния не само за марксизма въпрос за ролята на личността в историята", обясни проф. Баева.

По думите ѝ голямата липса в книгата е на Иван Костов:

"Първите шест личности в книгата определиха модела на социализма, в който живяхме, а вторите шест определиха модела на демокрация и пазарната икономика, в която живеем. Иван Костов е един от създателите на този модел, той направи онази трансформация на СДС от коалиция от партии в единна партия, не случайно му казваха "Командира". Това отправи СДС в една посока, която днес я превърна в брошка на ревера на ГЕРБ. Той е и големият създател на този модел на пазарна икономика, на тази приватизация, която се роди с много злоупотреби и корупция. Той наистина липсва, а липсва, защото нямах готовност и нямах време да направя една задълбочена биография".

Проф. Баева уточни, че Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов преднамерено не са в книгата, тъй като книгата е за социализма и за прехода, а според нея преходът е завършил с приемането на България в Европейския съюз:

"Защото преходът беше от социализъм, това беше съветски модел на държавен социализъм, към пазарна икономика. Приемането ни в ЕС означава, че сме вече действаща пазарна икономика, а това, че сме демокрация, беше признато още преди това". 

Издателство

"С идването на една външна сила, какъвто беше Симеон Сакскобургготски, и създаването на една партия (НДСВ) от хора, които не са участвали в голямото противопоставяне синьо - червено, синьо-червената мъгла, както я наричаха тогава, между СДС и БСП, като че ли имаше едно успокояване, но то завърши с идването на един силов лидер, какъвто е Бойко Борисов, който управлява много дълго. Това дълго управление на Борисов вместо да се възползва от успокояването на страстите и от стабилизацията, защото почти нямаше сили, които да го свалят, но стабилизацията беше изградена и върху корупция, и върху авторитарни методи на управление, роди вълната на протести през 2020 г. За съжаление, тези протести родиха една политическа класа, която е склонна да протестира, но не и да управлява. На която ѝ липсва това умение да чуе другия, да разбере, че сами не могат, трябва да търсят и другия, да търсят компромис", коментира още тя. 

Интервюто на Спас Крайнин с Искра Баева в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна