Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дяковски: Това е правилният път, Плевенската филхармония да достигне до по-широк кръг от хора

| Интервю
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази
Снимка: Ани Петрова

Наградата за музикален проект на годината не е на Любомир Дяковски, а е на Плевенската филхармония. Това заяви директорът на музикалната формация Дяковски в интервю пред БНР.

В проекта участват Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтядов и Плевенската филхармония.

„Завършихме символично проекта и сезона на поляната пред 10 000 души. Безкрайно съм щастлив, че юбилейният сезон - 70 години Плевенска филхармония завърши по впечатляващ начин. Начерта ли сме концертите до края на 2024 г. и от 1 септември ще започнем отново“, коментира Любомир Дяковски.

В предаването „Преди всички“ той не скри удовлетворението си от завършилия сезон на Плевенската филхармония:

"Това е пътят, по който трябва да достигнем до всеки човек, защото всеки има право на достъп до култура. Като гледам картата, вече са 80 градовете в България където сме били и искаме да съчетаем сериозната - класическа музика, с по-разнообразни проекти. Ние правим 7 – 8 проекта от всякаква българска музика, от автора през филмова. Ето такива проекти с невероятни изпълнители да привлекат хората на места, където от години не са ходили симфонични оркестри. Това е нашата политика и смятам, че тя е правилна и вече медиите ни обръщат сериозно внимание."

Любомир Дяковски обясни, че с вкараната наредба от министър Найден Тодоров през октомври 2023 г., финансирането се е вдигнало двойно. С 25% са увеличени заплатите на оркестрантите през април в Плевенската филхармония и есента отново ще има повишени пак с толкова.

За предложението президента на награди бившият министър на културата Георги Йорданов, по времето на Тодор Живков и БКП, с орден Стара планина, което предизвика спорове, Дяковски бе категоричен, че той заслужава.

„Министърът много добре го мотивира предложението и беше засегнал причините, защо. За неговите обясненията, напълно заставам зад тях, аз познавам Йорданов от 1986 – 1987 година, когато съм решавал проблеми с него. Но в годините останахме близки.

Найден Тодоров добре го написа, че политическите оценки не трябва да се смесват със заслугите. Караян е бил член на нацистката партия.

А 30 години след това да се връщаме, само поради причината, че е членувал в БКП, той да бъде анатемосан. Тази омраза крайно време е да се преодолее. В отзвука се видя и смятам, че не е добре да го признавам, но за министър Йорданов се видя колко много поддръжници, приятели и съмишленици има в България“, каза още Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна