Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Калистрин: "30Х10" и ренесансът на българския ски алпинизъм

| обновено на 05.08.24 в 13:00
Финалът на Бойков връх
Снимка: Камък филмс

Разговор с най-добрия ни състезател по ски алпинизъм Никола Калистрин в ефира на изнесеното студи от Банско на предаването "Нашият ден" представя предизвикателството да изкачи 30 върха на Северен Пирин и подготовката зу за олимпиадата. На 5 април тази година той успешно завърши предизвикателството 30Х10. 27-годишният банскалия измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. 

Основната идея за участието му в предизвикателството, обяснява Никола, е било първо,  да разкаже за своя спорт, а след това да покаже какви планини има в България, и по-специално в Югозападна България.

Най-трудната част от това начинание е било придвижването от точка А до точка Б, но според него най-голямото предизвикателство е самата организация за провеждането на такъв проект.

Никола Калистрин

Никола споделя, че в момента ски алпинизмът в България се развива добре. Макар че страната е имала успехи преди 20-30 години по време на режима, в началото на 2000-та  година е имало лек застой, но сега спортът е в подем

Ски алпинизмът се практикува във високата планина и изисква специална екипировка – ски, обувки и колан, които позволяват изкачване на върховете и спускане от тях. Споделя, че ските са един от най-екологичните спортове, които могат да се практикуват. Според него, въпреки че спортът е самотен, е хубаво, че може да се практикува и с други хора, защото в планината без хора – "лятото е само камък, а зимата е само сняг. Хората вдъхват душа на планината."

В момента Никола е в сезон на лятна подготовка, която има за цел да изгради необходимите физически качества. Тази подготовка включва различни спортове за издръжливост като планинско бягане, колоездене, ролкови ски и плуване, които да изградят необходимите качества за добро представяне през зимния период. Никола се надява най-вече да спечели квота за Олимпиадата, което е първата му цел, а след това да се фокусира върху самото състезание.

Чуйте разговора в звуковия файл. 



По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна