Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Надявам се партиите да осъзнаят, че доверието на гражданите в тях се срива"

Иван Демерджиев: Неприятно впечатление прави координацията на държавата при пожарите

"Важно е да има справедливо правосъдие, а не да се манифестират абстрактни намерения за съдебна реформа"

| Интервю
Иван Демерджиев
Снимка: Таня Милушева, БНР

Важно е да има справедливо и предвидимо правосъдие, а не да се манифестират абстрактни намерения за съдебна реформа. За това призова в ефира на БНР Иван Демерджиев, бивш вътрешен министър и бивш министър на правосъдието.

ато гражданин се вълнувам какво се случва с разследването на влиянието в съдебната система на хора като Пепи ЕвротоВъпросът с убийството на Алексей Петров също потъна. Той е изключително важен, защото самите представители на политическите партии споделиха какво е било влиянието на този човек върху процесите, родили правителството на сглобката". 

Надявам се партиите да осъзнаят, че доверието на гражданите в тях се срива, посочи бившият вътрешен министър в предаването "12+4". 

"Те се интересуват основно от собственото си развитие и рейтинг, от заемането на определени постове от техни представители. Държавата влиза от една криза в друга. Оставаме с впечатление, че всичко се прави кампанийно. Политическите партии трябва да се обърнат към проблемите на хората, да се обединят около една група екзистенциални въпроси". 

Дискусията около конституционните промени повдигна два основни въпроса, обясни още Демерджиев.

"Единият е трябваше ли поне един от съдиите да се отведе от разглеждането им. Вторият е как част от съдиите видяха, че с конституционните промени са накърнени правомощия на главния прокурор, но не видяха да са накърнени правомощия на президента. Не мисля, че такива актове повишават авторитета на Конституционния съд". 

Демерджиев открои основните, според него, теми в общественото пространство.

"Те са свързани. Едната е как да се даде повече справедливост на обществото. Другата е за сигурността, която трябва да бъде фундамент на държавата". 

Бившият вътрешен министър даде оценка за действията на държавата при справянето в ситуацията с пожарите. 

"Действията на пожарникарите и полицаите трябва да се адмирират, да се отличат военните и доброволците. Неприятно впечатление прави организацията и координацията на държавата по отношение на тези пожари. Премиерът и вътрешният министър ги посетиха късно. Те не спираха да уверяват, че всичко е под контрол. На няколко пъти обаче остана впечатление, че не се познават механизмите за действие при криза, че не се познават възможностите на държавата". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна