Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП очаква нов служебен премиер

Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров коментира връщането на третия мандат за съставяне на правителство.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

БСП очаква нов служебен премиер, заявиха на брифинг социалистите, след като по-рано днес от ИТН върнаха неизпълнен третия мандат за правителство.

Позицията на левицата беше изразена от временния председател на партията Атанас Зафиров.

След като първата и втората политическа сила не положиха достатъчно сериозно усилия, очаквано третият мандат също е неуспешен, коментира на брифинг Зафиров. Очаквах по-продължителни разговори, по-сериозен опит да бъде съставено правителство, добави той.

"Ако ние бяхме мандатоносители, бяхме готови да предложим малко по-различен подход – да започнем от (среща с) неправителствения сектор, работодателските организации, синдикатите, да чуем българското общество и да отидем с някакви готови решения при политическите сили", каза Зафиров. И посочи, че очакват служебно правителство и честни избори.

При всички случаи служебният премиер ще е нов, какво ще е името му президентът ще каже, отговори Атанас Зафиров на въпрос.

БСП ще продължи усилията за консолидация на лявото политическо пространство, каза още и.ф. председател на социалистическата партия. Ще участваме в изборите с амбиция да покажем добър резултат, увери той. 

Зафиров коментира, че му е трудно отсега да каже какъв би бил съставът на следващия 51-ви парламент. На този етап сме отворени за диалог с всички, каза той.

Според него се е видяло, че може да има диалог между партиите. Той добави, че поредните предсрочни избори показват, че има тежка политическа криза, която, според него, е "проекция на състоянието на българското общество".

"Аз съм силно притеснен, че на фона на очертаващата се ниска избирателна активност в българския парламент влизат все по-екзотични политически сили, така че ми е трудно отсега да каза какъв би бил съставът и с кого сме готови да говорим и да не говорим. На този етап сме отворени за диалог с всички", коментира политикът.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна