Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент

Губернаторът на Минесота Тим Уолц (вляво) с губернатора на Мериленд Уес Мур (вдясно).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на демократите за президент на Съединените щати Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за вицепремиер, съобщиха световните агенции.

Уолц ще се опита да привлече повече гласове за демократите от селските райони в Средния запад, коментират американски медии.

Според първите коментари Уолц е прогресивен политик и "говорител на малките хора" от Средния Запад, с което демократите се надяват да спечелят повече гласове сред тази прослойка.

60-годишният ветеран от Националната гвардия на САЩ и бивш учител е популярен политик от Средния запад. В Камарата на представителите беше избран през 2006 година, като се наложи в район доминиран от републиканците. 

От 2018 година Тим Уолц е губернатор на Минесота и наложи прогресивна програма, която включва редица социални придобивки, мерки за опазване на климата и намаляване на данъците за средната класа. Уолц отдавна подкрепя правото на аборт - една от ключовите теми в американската предизборна кампания. Но също е твърд защитник на притежателите на оръжия.

Надеждите на демократическата партия са, че Уолц ще изиграе ключова роля за изборния резултат в така наречените "колебаещи се щати", където нито демократите, нито републиканците имат твърди ядра. Очакването е, че губернаторът на Минесота може да привлече гласоподаватели сред белите фермери, които през последните години гласуваха масово за републиканеца Доналд Тръмп.

"Ние, както и много американци сме притеснени, защото опасността Доналд Тръмп отново да стане президент е реална. Аз съм работил с Тръмп като президент и опасността за нашата нация е напълно реална", предупреди неотдавна Тим Уолц. 

Запознати твърдят пред Ройтерс, че Тим Уолц има подкрепата на влиятелния бивш председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която изигра ключова роля в убеждаването на президента Байдън да напусне надпреварата.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени