Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринка Къдринова: Няма геополитическа сила, заинтересована от пламване на Венецуела

Ще се търси някакво диалогично решение, смята журналистката

| Интервю
Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

Венецуела е един много дълъг латино сериал. За да се разберат детайлите на всичко, което се случва, трябва да си следил всички предходни серии.

С това уточнение започна коментара си пред БНР за ситуацията след президентските избори във Венецуела журналистката Къдринка Къдринова.

"В момента няма геополитическа сила, която да е заинтересована от пламване отново във Венецуела. Аз съм умерен оптимист, че там ще се търси някакво диалогично решение", посочи тя и добави, че има една инициатива на трима латиноамерикански президенти - на Бразилия, Колумбия и Мексико, които смятат, че може да се достигне до директен диалог между Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес (досегашният президент, който твърди, че е спечелил и кандидатът на опозицията, който твърди, че е спечелил), но без участието на Мария Корина Мачадо, "която водеше за ръка този абсолютно неопитен човек за политиката - Едмундо Гонсалес".  

В предаването "12+3" Къдринка Къдринова обясни, че във Венецуела има 5 независими власти, като към основните три са прибавени и гражданската власт, в която влизат главният прокурор, омбудсманът и главният одитор на страната, а има и изборна власт - Изборният съвет, който контролира цялата изборна система, е абсолютно независима власт.

"Всички протоколи са налични 100% във всички политически сили, които са участвали в изборите, тъй като от опозицията твърдят, че имат някакъв процент от протоколите".

Журналистката обясни, че в края на изборния ден от машините, с които се гласува, се изважда "един дълъг, дълъг фиш, който всъщност е изборният протокол":

"Това е всъщност резултатът и никой не може да се намеси в тази система и не може да го промени. Това е защото всички, които участват във вота, притежават по едно парче от електронния ключ, който отключва целия изборен механизъм. Т.е. никоя политическа сила не може сама да злоупотреби". 

Тя подчерта, че трябва да се изчака решението на Върховния съд, който има две седмици, за да разгледа споровете:

"Всички искат удостоверяване на резултатите от изборите".

Интервюто на Георги Марков с Къдринка Къдринова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени