Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да си военен лекар?

Снимка: vma.bg

Какво е да си военен лекар? Тази година ще бъде приет новият випуск 20 военни лекари и медицински сестри. До 12 август включително тече приемът на заявления за направленията "Военен лекар" и "Военна медицинска сестра" във Висшето военноморско училище (ВВМУ). Къде и как се обучават военните лекари и медицински сестри, какви са изискванията към тях – Катя Василева разговаря по темата с капитан II ранг Димана Славова от Висшето военно-морско училище.

По думите й програмата е уникална за България и е стартирала през 2017 година. Обучаващите се получават повече знания като лекари, тъй като спецификата на военната професия го изисква. 

Какви са критериите, на които кандидатите трябва да отговарят?

"Военните лекари трябва да имат успешно издържани изпити по химия и биология в Медицинския университет във Варна. След което следва военната част. Във ВВМУ изпитите, които държат са тест по английски език, но ако имат матура, тя замества теста. Има и физическа подготовка, разбира се трябва да бъдат физически издръжливи. Този изпит включва четири компонента - километър, совалка десет по десет, коремни преси за време, лицеви опори за време. Имаме и психо-физиологично изследване, което представлява тест за интелигентност, разбира се няколко бързи теста, с които да се ориентират психолозите дали децата са депресивни, меланхолични, както и интервю с психолог", каза Славова.

Тя посочи, че след успешно издържане на всички изпити кандидатите преминават медицински прегледи, след което Медицинския университет извършва класирането на бъдещите студенти и курсанти. Допълнителните умения, които те добиват са специфични, тъй като едно е да се лекува прорезна рана, а друго е от шрапнел, заяви Славова. По думите й интересът към специалността е голям и нараства с всяка изминала година.

"Една не малка част от децата биват приети и чиста медицина, но избират да се обучават за военни лекари. Тази специалност предизвиква волята на децата, тя предизвиква да бъдат мотивирани, да искат да постигнат повече от обичайното. Да надградят уменията си в една доста голяма степен и то от най-добрите лекари, работещи във ВМА", каза тя.

Какъв е денят на военния лекар?

"С една дума ще го опиша - динамичен", сподели Славова.

Обучението за военен лекар и военна медицинска сестра е напълно безплатно, като след това реализацията им е на 100% осигурена. Освен това ежемесечно им се полага и стипендия в размер на минималната работна заплата в страната.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени