Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма битка на украинската граница

Снимка: АП/БТА

Министерството на отбраната на Русия съобщи през последния час за началото на голяма битка на границата с Украйна. От ведомството в Москва твърдят, че стотици украински бойци с десетки единици бронирана техника са се опитали да навлязат на руска територия в района на град Суджа, югозападно от областния център Курск.

В Донбас руските войски вече са навлезли в украинския град Торецк, твърдят украински медии.

Управителят на руската Курска област, която е разположена срещу Суми, съобщи по-рано за "трудно" положение по границата. Двама цивилни са били убити и други 13 - ранени, в резултат на обстрел от украинска страна. Управителят Алексей Смирнов твърди, че украинците са се опитали да навлязат в района на Суджа и Коренево - градчета близо до североизточната граница на Украйна. Покрай Суджа преминава един от малкото все още работещи газопроводи от Русия за Европа.

Според руското министерство на отбраната продължават боеве в района на Николаево-Дарино и Олешня - това са села недалеч от Суджа. Към района се придвижват руски резерви, а щурмова авиация бомбардира селата от украинската страна на границата, където се предполага, че се съсредоточават украинските войски.

Информацията за Торецк е от военен източник на изданието "Украинска правда". Според него през последните дни руски разузнавателни групи са проникнали поне два път в покрайнините на града, разположен на север от окупирания Донецк. Офанзивата в района е започнала в края на юни и за месец и половина руснаците са напреднали с 4 километра. През последните две седмици натискът е станал по-интензивен - с повече артилерия, дронове и авиация. Украинските сили са отбили повече от 130 атаки.

От съобщение на руското министерство на отбраната днес излиза, че войските му са на път да спечелят и битката за главния път от Покровск, който води към Константиновка и Торецк. Превзето е било село Тимофеевка, отстоящо на 5 км от шосето. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени