Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Ангелов-ЮЗДП:Проблем създават огнищата от гръцкия дял на Славянка, които се развиват в западна посока


„Към този час на деня пожарът на западния фронт в планината Славянка е почти утихнал. Служители на Югозападното държавно предприятие, пожарникари, и военнослужещи опазват периметъра  той да не се развива извън направените полоси“ – каза за Радио Благоевград Петко Ангелов, началник отдел "Опазване на горските територии" в Югозападното държавно предприятие. 

В часовете преди обяд днес пожарът от гръцката страна е обхванал 15 декара в българската територия, но огнището е овладяно бързо и в момента се опазва. Проблем създават огнищата от гръцкия дял  на Славянка, които все още се развиват в западна посока и има опасност да навлизат в наша територия.  На източния фронт на пожара през целия ден работиха двата испански самолета. 

"В момента пожарът там се развива в благоприятна за нас посока, тъй като е доста по утихнал, гаси се наземно с пръскачки, пуснати са две линии – едната от специализирания камион на ЮЗДП около 600 метра, в момента от него се снабдяват гръдните пръскачки, които ползват нашите служители. Още една линия е пусната от пожарната – тя също водоснабдява служителите, които работят наземно, ръчно“.

За утре Щабът е предвидил включването на по-голям ресурс от хора, за да бъде атакуван пожарът  и с наземна техника, за да бъде локализиран. На източния  фронт през целия ден работят испанските самолети, към този момент пожарът се развива в благоприятна посока  - посочи Ангелов:

За утре Щабът е предвидил включването на по-голям ресурс от хора, които да са на място – ако намалее интензитетът на пожара той да се атакува и с наземна техника, за да бъде локализиран.


По публикацията работи: Спаска Зашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени