Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с пожара в Славянка, подготвена е линия през билото за наземно гасене

Снимка: БГНЕС

Пожарът в българската територия на планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт, но огнеборците не допуснаха неговото разрастване.

Над 10 полета има всеки от двата испански самолета, които продължават гасенето по въздуха. 

Западният  периметър, където нови пожарни огнища от Гърция  прехвърлиха границата, е овладян.

Над 130 пожарникари, горски служители, военни и доброволци работиха по източното и северното било на пожара, като се изградиха нови просеки и се направи подготовка за наземно гасене с вода от 10 високопроходими пожарни автомобили, информира заместник- областният управител Елхан Кълков:

"Момчетата издържаха битката с огъня, направиха много сериозна организация, като изградиха над километър и половина линия, която прехвърля билата, и ще подава вода през пожарните коли, високопроходимите.

 И затова утре се прави мащабна организация с много хора, с тези линии да се опитаме вече да го локализираме и да бъде овладян напълно огънят".

Въпреки силния вятър следобед не беше допуснато разрастване на пожара.

Над 10 облитания има всеки от двата испански самолета, които помагат за овладяването на пожара. По указания те спират работа час и половина преди залез. 

По информация и наблюдение от нашите служби на гръцка територия няма гасене с летателна техника, потвърди Елхан Кълков:

"Във вчерашния и днешния ден аз съм на терен през цялото време, от гръцка страна няма летателни средства, които да се опитват да загасят техните активни огнища, а пък ние знаем, че те човешка сила не използват заради терените и заради това, че в тяхната територия има и минни полета. И те разчитат само на летателни машини". 

Над 160 човека ще работят утре на терен по източния фронт на пожара в Славянка. Продължават да летят и самолетите от Испания.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени