Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени

Снимка: Незабравка Кирова

След проливен дъжд археологическите разкопки в центъра на Силистра са наводнени

В следобедните часове проливен дъжд се изля над Силистра. В резултат на това археологически останки от век са под вода. Залята е част от Патриаршеската базилика на древния Дръстър, в която е служил първият български патриарх Дамян.

Подобен разлив, но на отпадни води, имаше през март 2017 година. Причината запушен колектор от 70-те години, който след приключване на строителните работи по водния цикъл не е бил почистен и водата, която не е била поета от другия канал избила на разкопките.

Днес става въпрос за много повече вода и при проверка на място се вижда, че тя извира от някъде и не са само събрали се дъждовни води. Съществува риск за археологическите разкопки, каза доц. д-р Николай Тодоров, директор на Регионалния исторически музей.

"Според мен, това в момента е в пъти повече от предните разливи. Тоест проблемът е много по-голям! Безспорно тази вода оказва влияние върху разкопките и трябва, при всички случаи, да бъде отстранен проблемът. Информиран е инспекторатът на Министерство на културата, които също ще дадат предписания какво трябва да се направи оттук нататък".

Кметът на Силистра Александър Сабанов, коментира, че с този проблем трябва да се справят от „ВиК“ дружеството, които са приели проекта за изпълнения преди седем години воден цикъл, но е готов да окаже съдействие, при необходимост, за да бъде спасен и запазен историческият обект.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени