Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Златни пясъци бoлно гърло на дете струва 1500 лв. на литовско семейство

Адв. Мария Шаркова: Необходим е таван на цените за медицински услуги

"От години се говори за остойностяване на лекарския труд, резултат още няма"

| Интервю
Снимка: BTA

Агенция „Медицински надзор“ извършва контрола на лечебните заведения за цените на медицинските услуги, дали са изпратили актуалния ценоразпис на МЗ. Извършва ли се такъв контрол не мога да кажа и на лекаря също, но определено Агенцията следи за контрола.

Това обясни адв. Мария Шаркова в интервю пред БНР.

В предаването „Преди всички“ тя коментира случая на литовско семейство, почивали на Златни пясъци и платили 1500 лв. заради преглед на детето им.

"Необходима е регулация – таван на цените на медицинските услуги", категорична бе тя.

„Законът за лечебните заведения задължава лечебните заведения да поставят вида и цената на предоставяните медицински услуги и начина на плащането. Трябва да са публикувани на сайта на лечебното заведение и на сайта Министерство на здравеопазването. Също така лечебното заведение да издават финансов документ за плащането на извършените медицинските услуги. РЗИ-Варна ще провери казуса, към него обаче, до снощи, нямаше подаден сигнал“, коментира адв. Шаркова.

И обясни, че „не само тези цени трябва да са достъпни, така че пациентите да преценят дали ги устройва, но когато има такава медицинска услуга и се остойностява, трябва да съвпада с тази в сайта“.

„Тези услуги трябва да бъдат действително указани, всичко извършено да бъде описано и да се докаже със съответната медицинска документация. Става въпрос за регистрирана амбулатория за оказване на извънболнична помощ“, допълни тя.

Адв. Шаркова сподели, че самата тя трудно намира в сайта на МЗ ценоразписите на лечебни заведения, „там са прикачени файлове, които не са по азбучен ред, изисква се огромно търпение“.

„И на сайта на МЗ трябват промени, за да се осигури прозрачност и достъпност на тези ценоразписи“, препоръча тя.

Според нея трябва да има регулация на цените на медицинските услуги. От години няколко министри на здравеопазването казват, че работят, но резултат още няма.

„За да има тавани на цените и формирането им, трябва много работа по реалното остойностяване на медицинската услуга и лекарския труд. Определено смятам, че трябва да има регулация, защото липсата води до тези случаи и това може да доведе до ограничаване на достъпа на медицинска помощ - не всеки може да си позволи такива цени, а това може да води до влошаване на състоянието. Тази регулация е необходима, съобразяване със стойността на лекарския труд“, препоръча адв. Мария Шаркова и припомни, че преди 2 – 3 години е писала за случая, на българското Черноморие, за 500 лв. за промивка на око.

"След две години може да се окаже, според инфлацията, че някой ще плати 3000 лв.", предупреди адвокатът.

И допълни, че масово по курортите по Черноморието ни лечебните заведения, особено за извънболнична помощ, не сключват договори със НЗОК. Припомни, че все още има цени за българи и цени за чужденци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени