Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оценка на щетите ще се прави, когато окончателно бъде потушен огънят"

Експерти: Огънят в Славянка отново може да се прехвърли на наша територия

Гърците гасят само по въздух, но огнищата продължават да тлеят"

| Интервю
Пожар в планината Славянка
Снимка: Кети Тренчева

Пожарът в планината Славянка не е окончателно изгасен и огънят може отново да се прехвърли от гръцка страна към нас. На много места в западна посока има доста огнища, които тлеят и след обяд като се повишат температурите се превръщат в пламъци. Висок е рискът.

Това предупреди инж. Пламен Поюков, директор на ДГС Катунци, в интервю пред БНР.

„Трета седмица започна от нашата борба с пожарите. 1200 декара са обречени на висок пожарен риск. След като ограничим огъня, ще се опитаме да спасим и част от тази територия. Правим просеки в момента“, сподели той.

Инж. Поюков е на мястото на огъня, на българо-гръцката граница.

„Изобщо не ми харесва ситуацията, защото техният пожар се развива безконтролно в западна посока и след няколко дни може би ще имаме пожар за трети път, и ще се наложи да заграждаме наши територии“, коментира той.

Той допълни, че от гръцка страна се опитват само с летателна техника да го локализират, но след повишаване на температурите тръгва отново.

„Когато го свалят на земята пожарът, не тръгват към окончателно погасяване по земя, огънят остава да си действа и дори да го забавят с ден два, отново тръгва“, обясни риска от нови пламъци в българската територия на Славянка.

Според инж. Поюков още е рано да се прави оценка на щетите.

Той посочи, че героите са хората на първа линия и всички, които помагат.

„На първа линия днес има 120 души, които са разпределени по целия периметър, така че да потушим локалните огнища, контролираме и новия пожар, помагат пожарникари и хора от военните поделения от Горна баня и Благоевград. Те изграждат водните линии, осигуряват линейки и медицински екипи на територията. Благодаря на всички, които ни помагат, надявам се в скоро време да приключим. Предполагам, че трябва и малко намеса на по високо ниво“, сподели инж. Поюков, визирайки да се вземат нови и по-ефективни мерки от гръцка страна.

Щетите от горските пожари коментира и Тодор Стоянов от Института за гората към БАН.

И той потвърди, че все още е рано за оценка на щетите, но е убеден, че ще са големи.

Щетите са върху самите изгорели дървета и върху биоразнообразието. Там е територия, която не е засегната от човешка дейност, в близост има резерват, дори и пожарът да е до него, пак е засегнат. Въпреки че Гърция и България са ЕС, административните режими създават допълнителни трудности, както и неутилизираните мини от гръцка страна, които пречат на използването на жива сила“, коментира Тодор Стоянов.

 И допълни: 

"В Славянка е труднодостъпно, и е трудно да се изпълняват мерките като кастрене и също заради климатичната обстановка с температурни рекорди. Засега изгорялата дървесина е щета, но тази, която е обгоряла не се счита като щета по законодателство."

Стоянов предупреди, че мерките за превенция са по-евтини от мерките за възстановяване на гората, а изгорялата 60-годишна гора се възстановява 60 години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна