Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 участници от 44 държави се включват в надпреварата в морския град

Димитър Николов: Срещнахме трудности в организацията на първата Олимпиада по изкуствен интелект в Бургас

Кметът на града получил автограф и пожелания от Лени Кравиц

| Интервю
Димитър Николов, кмет на Бургас
Снимка: БТА

Автограф и пожелание за успех е получил кметът на Бургас Димитър Николов от емблематичния Лени Кравиц. Това сподели Николов в интервю пред БНР.

„Със страхотни впечатления съм от него. Изключително позитивен, хареса му Бургас и България и обеща да ни посети отново. Той е любител на природосъобразното хранене и му презентирах продукти от нашия регион. Той е позитивен и с добро настроение човек, отнесе се много професионално и изпипа всичко по всеки детайл за участието си и беше безкомпромисен“, сподели впечатленията си кметът на Бургас, концерта на Кравиц в Бургас.

И допълни, че музикантът му е пожелал успех и е засвидетелствал уважение към това, което се прави в града.

От събота, за 5 дни, Бургас е домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект.

„В петък се събираме всички участници -  44 отбора и повече от 200 участници. Беше сложно и рисковано да организираме събитието, защото за първи път се провежда, защото нямаше кой да ни помогне с ноу-хау. Благодаря на големите компании, на Софийския университет, водещи университети в света и всеки ни помогна да ни насърчава тази наша амбиция да направим олимпиадата“, разказа Димитър Николов в предаването „Преди всички“.

Той призна, че в организацията са срещнали трудности, защото трябва да са изключително прецизни в самите модули. Олимпиадата е в два кръга – научни решения в ИИ, а вторият кръг е практически и ще се изработват приложения и ще се създава културен продукт.

„Важно е да бъдат оценени най-креативните решения, защото материята е висококонкурентна. Надявам се тук за първи път да стъпят и бъдещи стартъпи, и критериите да бъда изключително прецизни и прозрачни“, сподели Димитър Николов.

„Събитието е важно за града, за новото училище за технологии и иновации. Децата от тези паралелки ще бъдат доброволци, а от тях ще има и в българския отбор. За първи път ще има и международна конференция с над 400 гости, които вече са потвърдили участие. За нас това е чест, защото повечето участници за първи път ще стъпят на Балканите и в Бургас. Зад тях стоят големи технологични компании и мощни университети“, каза кметът на Бургас.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна