Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това не е занимание, това е отваряне на нов свят за нашите деца"

Емоция и безплатен сърф за младежи със специални нужди на плажа Аспарухово

На 18 август и на 8 септември са следващите занимания за младежите

Снимка: Yes Сърф

За четвърта година на плаж Аспарухово край Варна се провеждат безплатни занимания по водни спортове за деца и младежи със специални нужди. Следващите дати на инициативата "Yes Сърф" са 18 август и 8 септември.

Сигурно не си представяте как човек може да слезе от инвалидната си количка и влезе със сърф сред морските вълни. 

Сигурно си мислите, че деца с ментални и психически проблеми трудно биха се справили с каяк или падъл борд. Точно тези стереотипи разбиват ентусиастите от сърф училище "Акаша", които за поредна година доставят неописуема радост на децата и младежите със специални нужди. Без ограничения, без предразсъдъци, без пари - заради щастието да са в морето.


"Това не е занимание, това е отваряне на нов свят за нашите деца, нови усещания, нов адреналин, нов мироглед, децата чакат тези занимания с нетърпение". 

Това казва майката на Ясен - един от редовните участници в "Yes Сърф", и който сменя количката със специалните приспособления върху сърфа.


Всъщност тази инициатива е вече на осем години и започва с първия летен лагер на столичната организация "ParaKids" в Синеморец. 

С всяка поредна година сърф училището "Акаша" трупа опит и знания как да направят водните спортове привлекателни за децата със специални потребности. Една от инструкторките е Илияна Стоилова, която е и основният двигател на безплатните сърф занимания.


"Тук на тези събития практикуваме повече адаптиран сърф на вълни и си имаме адаптирана екипировка, като всяка година купуваме нова екипировка. Радваме се, че идват постоянните ни любители, идват и нови, радваме се, че това е нещо специално за децата, за които това е терапевтичен ефект.


Помагат ни и доброволци, един студент във МУ - Варна, което е хубавото, но ни се иска да имаме и терапевти, психолози занапред, за да анализират те какъв е смисълът на нашите събития и занимания за децата със специални нужди, това е нашето желание за в бъдеще, посочи Стоилова.

Но най-важни, разбира се, са участниците и техните родители.


"За хората, които нямат двигателен или друг проблем, няма как да осъзнаят тази предоставена ни възможност, каза родител пред БНР. 

И понеже на 18 август и на 8 септември са следващите занимания, потърсете в социалните мрежи всичко за Yes Сърф, запишете се и ще подарите неповторимо изживяване сред вълните. Нали лятото е за това.



Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна