Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Снимка: Prague Spring

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала.

"Фестивалът е създаден малко след Втората световна война и до днес продължава да бъде най-голямото музикално събитие не само в Чехия, но и на европейската и световна сцена, с оглед на това какви гостуващи музиканти от цял свят присъстват. Легендарен фестивал, който ние знаем още от близкото ни минало, свързано с Източния блок, където именно в тези години Чехия продължава да държи на този фестивал. 

Пражка пролет е институция – визитната картичка на Чехия. Фестивал, в който вземат участие президенти, министри на културата, кметове и представители на важни, културни и политически организации с официални обръщения. Всички ние знаем за "Пражка пролет", слушали сме записи от него, но когато човек отиде и стане свидетел на фестивала и ако, както мен, имах щастието да поговоря с организаторите на фестивала, да бъда на пресконференциите, на разговорите с творците и композиторите или с изпълнители, които са гости на фестивала, когато стане част от това нещо, си дава сметка, че това е в пъти по-грандиозно събитие, отколкото всъщност сме си представяли. Фестивалът е до такава степен представителен, че организаторите не правят никакъв компромис с качеството. Дори в младежката програма или концертите за по-широката аудитория, изпълнителите са на световно ниво."

Ето какво сподели Проф. Граматиков при пристигането си в Прага:

С Проф. Илия Граматиков разговаряхме за редица произведения в рамките на фестивала: Световната премиера на Sanctuaries – In the Depths of Cave Paintings от Крищоф Мржатка, както и европейските премиери на Суперорганизъм от Мирослав Срнка и 11 000 струни от Георг Фридрих Хаас.

В "Контемпо" представихме и два от трите големи концерта, изпълнени от Ансамбъл „Клангфорум Вийн“ – резидентният състав на 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет". Единия от тях беше с композиции от Ребека Сондерс – резидентният композитор на фестивала, както и от Ено Попе – диригент на Клангфорум Вийн. Чуйте повече в разговора.

На 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет" тази година взеха участие водещи европейски състави, сред които Берлинската филхармония, Симфоничният оркестър на Академия "Санта Чечилия", оркестърът на Миланската Скала, Симфоничният оркестър на Френското радио, Бароковият оркестър и хор Амстердам и редица други.

Друг акцент от концертите на Ансамбъл "Клангфорум Вийн" са премиерни изпълнения на произведения от чешки и словашки композитори. По този начин ансамбълът дава сцена на следващото поколение млади таланти и ги стимулира да развиват своето писане.

Снимка – Prague Spring

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени