Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев потвърди атаката срещу военно летище в Руска област, която не граничи с Украйна

Снимка: Укрански войник следи дрон на екрани в подземен команден център в Бахмут / Снимка: БТА

Генералният щаб на украинската армия потвърди атаката срещу военно летище край Липецк в Русия. Тази сутрин там избухна пожар, а губернаторът на областта, която не граничи с Украйна, нареди евакуацията на повече от 400 домакинства. Руските власти обявиха извънредно положение и в Курска област, откъдето започна украинската офанзива. 

Четири села в околността на Липецк бяха евакуирани след въвеждането на извънредно положение в района, обяви губернаторът на областта Игор Артамонов в "Telegram". При "масираната атака", както пише той, са били ранени девет души. Мощен взрив е предизвикал верижна детонация и пожар на летището, твърди украинската информационна агенция УНИАН.

Според съобщението на Генералния щаб на украинските въоръжени сили нападението с дронове тази сутрин е било насочено срещу склад с авиационни бомби и срещу редица други обекти на територията на летище Липецк. Там са базирани десетки руски изтребители Су-34, Су-35 и МиГ-31. "Унищожаваме систематично материално-техническата база на руската авиация, така че врагът да няма възможност да бомбардира украинските градове", заяви анонимен военен източник.

Съобщението на генералния щаб на украинските въоръжени сили е първото откакто във вторник украински сили навлязоха на руска територия в Курска област. Повече от хиляда украински войници и десетки бронирани машини участват в тази изненадваща атака, както я определи руският генерален щаб. В снощното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски изглежда намекна за операцията, като каза, че украинската армия знае как да изненадва:

Русия донесе войната в Украйна и трябва да почувства какво е направила

От генералния щаб на украинската армия съобщиха още, че са нанесли удари по няколко радиолокационни станции, разположени в окупираната част на Донецка област. Поразен е радарът на най-новата руска система за противовъздушна отбрана С-350, твърдят от щаба в Киев.

Руските власти съобщават за украинска атака с дронове в Белгородска област, близо до границата. Причинени са материални щети, няма пострадали. Нападения от въздуха и морето с безпилотни самолети е имало и в Севастопол, на анексирания от Русия Кримски полуостров. През нощта Русия е продължила атаките с дронове срещу Украйна. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени