Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция обеща да включи летателна техника при гасенето в планината Славянка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките власти са поели ангажимент за активно включване на летателна техника при гасенето на пожара в планината Славянка в граничната зона на тяхната територия, където постоянно възникват нови огнища. Оперативните центрове за пожарите в България и Гърция са в постоянна координация, увери Николай Николов, съветник на вътрешния министър Калин Стоянов. В момента всички усилия на българските огнеборци са насочени към овладяване на огнената стихия на западния фронт. Испанските самолети ще останат у нас до неделя.

Николай Николов определи пожара в планината "Славянка" като "изключително коварен" и труден за овладяване, заради трудния терен и все още съществуващата опасност от взривяване на мини от двете страни на границата:

"На две била е в момента. Колегите предприемат голяма операция, чрез която се опитват на двете била да качат вода. Ако успеят да го направят това днес или утре, мисля, че шансовете ни ще са доста по-добри".

На въпрос адекватни ли са действията на гръцките власти за недопускане огънят да прехвърля границата с България, каквито съмнения изразиха нашите огнеборци, Николов заяви:

"Вчера отново нашият оперативен център беше в контакт с оперативния център на гръцките пожарникари. Колегите от Гърция ни уверяват, че ще предприемат необходимите мерки. Не мога да кажа какви ще бъдат точно. Разбираме, че като начало ще бъдат с летателна техника".
Пожар унищожи голяма площ сухи треви и стари лозя северно от Плевен. Четири екипа пожарникари гасиха пламъците към полунощ. Няма пострадали хора. 
Изгасен е пожарът в село Джулюница, Великотърновска област, както и пожарът в землището на граничните села Църварица и Илия, Кюстенидлска област.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени