Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът ни с втора оценка след първия уред в квалификациите за многобоя в Париж

Ансамбълът на България
Снимка: БФХГ - Анна Недкова

Ансамбълът на България в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева  заема втората позиция във временното класиране след първия уред (пет обръча) в квалификацията за многобоя на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Париж. Пред нашите грации е отборът на Италия с 38.200 точки, а на трета позиция е домакинът Франция с 36.600 точки.

Преди три години българките се окичиха със златото на Игрите в Токио и донесоха първата олимпийска титла в историята за българската художествена гимнастика. Тогава на най-високо стъпало на почетната стълбичка се качиха Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова.

Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева започнаха много силно надпреварата. Европейските шампионки  бяха изключително концентрирани и хладнокръвни, с много хубав синхрон във всеки един елемент и демонстрираха много чиста игра. Момичетата  показаха усложнена композиция  в сравнение с европейското първенство и остново затвърдиха класата си. Оценката от 37.700 точки заслужено им отреди място в призовата тройка.

Състезанието откри отборът на Китай. Те играха без видими груби грешки, но имаха доста неточности, гонения, недобър на моменти синхрон и получиха за изпълнението си 35.500 точки. Китайките са втори в многобоя от световното първенство във Валенсия през 2023 година, където спечелиха своята олимпийска квота. В Испания те станаха световни шампионки на пет обръча и сребърни медалистки на ленти и топки. Тази година Китай има два златни медала на Световните купи в Ташкент и Милано, както и сребро от Атина.

Ансамбълът на Украйна представи огнена и въздействаща композиция върху “Кармен”, но допусна груба грешка. Имаше изпускане и гонене на уред, както и много разминавания в синхрона, но въпреки това съдиите им вдигнаха много висока оценка 35.450 точки.

Воден от Камелия Дунавска, отборът на Германия представи силно танго. В изпълнението имаше някои неточности при размените, както и при пируетите, което им донесе оценка 33.700 точки.

Домакинът Франция нажежи атмосферата в залата с въздействащо съчетание с много ефектни елементи, в чието начало и край пресъздадоха олимпийските кръгове - 36.600 точки и трето място във временното подреждане.

Силно начало и за Бразилия - 35.950 точки. Сребърните медалистки от световните купи в Милано и Клуж Напока изпълниха миналогодишната си композиция на пет обръча по музика на Уитни Хюстън в съчетание с бразилски ритми. При тях също има български отпечатък Рени Карачомакова много дълги години помага както на индивидуалистките, така и на ансамбъла.

Слабо представяне за отбора на Испания в първата част на състезанието. Иберийките не успяха да се справят с напрежението, допуснаха една сериозна грешка при размяна - изпускане, след това гонене на уред и падане на една от състезателките, което закономерно се отрази и на оценката от 30.400 точки.

Един от фаворитите за титлата Италия игра изключително силно съчетанието си  и с 38.200 измести България от лидерската позиция.

Световния шампион от Валенсия 2023 Израел допусна сериозна грешка - изпускане на риск на една от състезателките, която гони обръча си и след това закъсня за танцовите стъпки. Това им донесе 35.250 точки. Израелките допуснаха доста грешки и на европейското първенство тази година, на което завършиха пети в многобоя.

В квалификацията участват 14 тима, като първите 8 ансамбъла ще се класират за финала утре (10 август). На олимпийските игри се раздава само един комплект медали при ансамблите – за многобой.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени