Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски БТР-и са участвали в атаката на Украйна в Курск

Германските БМП "Marder" по време на учение в Полша, архив, май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В атаката на Украйна в граничния район на Курск са участвали и германски БТР-и. Това става ясно от кадри, направени с дрон, които показват и германски бронетранспортьори Marder, участващи в офанзивата на руска територия. Според докладите на германския "Институт за военна сигурност" (ISW) в момента има данни, "че украинските въоръжени сили са проникнали в поне две руски отбранителни линии и една база". 

От вторник украинските войски се сражават срещу Русия и на руска територия. Снимки от дронове показват участието на поне три герммански бронетранспьортьора от типа „Мадер“.  Въпреки това германското правителство и политиците от управляващата коалиция и от опозиционния ХДС не критикуват употребата на БТР-ите.

Председателят на Комисията по отбрана в Бундестага Маркус Фабер не вижда проблем в това Украйна да използва оръжия, доставени от Германия, за сегашното си настъпление на руска територия.

"След като са предадени на Украйна, това са украински оръжия", заяви той пред журналисти.

На въпрос на вестник "Билд" военният министър Борис Писториус отговори уклончиво:

"Декларираната цел на германското правителство е да подкрепи Украйна в нейната защита срещу руския агресор".

Той се позовава на изявленията, направени от федералния канцлер Олаф Шолц през май. Тогава за пръв път Шолц вече нямаше възражения срещу използването на германско оръжие срещу руската гранична територия край град Харков. Преди това Германия и САЩ бяха забранили каквото и да е разполагане срещу руска територия, като по този начин силно отслабиха украинската отбрана.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени