Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контраадмирал Михайлов: Строителството на двата многоцелеви патрулни кораба върви по план

Контраадмирал Кирил Михайлов
Снимка: Румен Сарандев

51 военни и цивилни служители на Военноморските сили бяха наградени от командира на ВМС  контраадмирал Кирил Михайлов, от кмета на Варна Благомир Коцев и от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област. Поводът е предстоящият празник на ВМС и 145-годишнината от създаването на военния ни флот. 

След награждаването на военнослужещите и цивилните служители на военноморските сили командирът на военноморските сили контраадмирал Михайлов каза, че по план върви изграждането и на двата кораба за нуждите на ВМС.

"За наша голяма радост парламента гласува и включването на две от опциите в изграждането на корабите, така че предстои подписване на допълнително споразумение с компанията производител за допълнително оборудване на корабите. Това ще наложи известни промени в графика за техния строеж. С новото оборудване се увеличава допълнително срока с една година, но де факто, първоначално планираните неща ще се изпълнят така, както бяха направени. Още 2025 г. ще получим първия кораб, така както е планирано, но след известно време на експлоатация ще бъде подаден отново за инсталиране на това допълнително оборудване, а вторият кораб ще дойде напълно оборудван с всичко, каквото е необходимо, за да покрива най-съвременните изисквания. Това ще се случи в края на 2027-2028 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени