Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер потвърди, че полицията остава в повишена готовност за уикенда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Киър Стармър потвърди, че полицията остава в "повишена готовност" за действия през уикенда след дни на жестоки безредици в Англия и Северна Ирландия, породени от убийството на три деца с нож. Междувременно съдилищата разглеждат по ускорена процедура  случаите на повечето от 500 арестувани, като и днес бяха издадени две присъди.

Киър Стармър изтъкна, че бързото обработване на делата в съдилищата има възпиращ ефект. Страната бе залята от вълна от насилие и множество акции както на крайнодесни активисти, така и на антирасистки демонстранти. Днес в Лийдс бяха осъдени двама мъже, които са удряли крайнодесни активисти по време на контрапротести в града. Единият от тях получи 20 месеца затвор, а другият 18 месeца плюс още 12 месeца за нарушаване на условна присъда. По-късно днес се очаква още двама души да бъдат осъдени за публикуване на писмени материали, предназначени да разпалват расова омраза и за умишлен тормоз на расова основа.

Първият министър на Шотландия Джон Суини призовава социалните медии да вземат "незабавни и решителни" действия в борбата срещу разпространението на дезинформация. Междувременно бяха събрани хиляди паунда, за да се помогне на общностите да се изправят отново на крака, след като пострадаха след жестоките безредици.

В Мидълзбро болногледачът Брендън Нвабичи каза, че е плакал, след като се е прибрал от 12-часова смяна и е открил останките от преобърнатата си кола пред апартамента си. Неговият работодател, Clare's Care UK, оттогава събра повече от 60 000 паунда, които ще отидат за нова кола и за служителите на местните църкви и джамии, участващи в почистването след размириците.

На други места събраните суми ще бъдат разпределени между благотворителни организации за ремонт на повредени при безредиците сгради.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени