Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Снимка: Ройтерс

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс.

Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са насочени към лица, замесени в укриване на санкции от името на беларуски отбранителни организации и генериране на приходи за хора от вътрешния кръг на президента Александър Лукашенко, се казва в изявлението на финансово министерство.

Действието беше предприето съгласно изпълнителна заповед, подписана от президента Джо Байдън през 2021 г., насочена към оказване на натиск върху Лукашенко заради обвиненията, че е репресирал опозицията през 30-те си години на власт. Лукашенко отрича тези обвинения.

Едно от набелязаните юридически лица е Peleng, водеща беларуска фирма, която произвежда компоненти за космически кораби, сателити и военни превозни средства, посочи Министерството на финансите, описвайки компанията като важен индустриален партньор за Русия. Сред санкционираните са ключови длъжностни лица като Владимир Аркадиев, Олег Барабанов и Юрий Чивел, както компании като ALC Diskoms, Aviakompaniya Belkanto и акционерно дружество Plant Legmash.

Действията от петък бяха предприети съвместно с Канада и Великобритания, казаха още от финансово ведомство.

Канадският външен министър Мелани Джоли обяви, че Отава налага санкции срещу 10 физически лица и шест организации "в отговор на тяхното участие в продължаващи и систематични нарушения на човешките права в Беларус".

Великобритания пък каза, че координираните действия са отбелязали четвъртата годишнина от "дълбоко погрешните" президентски избори през 2020 г. в Беларус.

Повечето независими наблюдатели смятат, че Лукашенко е загубил тези избори. Той се задържа на властта, като хвърли хиляди в затвора, за да смаже месеци на улични протести с помощта на своя съюзник, руския президент Владимир Путин, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени