Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс.

"Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във връзка с нарушаване на изискванията на руското законодателство, които трябва да се спазват, за да се предотврати използването на приложения за съобщения за терористични и екстремистки цели", се посочва в изявление на агенцията.

Преди съобщението на Роскомнадзор, че е предприело действия, стотици потребители на Signal съобщиха за проблеми с приложението за съобщения, защитен комуникационен инструмент, използван от до един милион руснаци за криптиране на съобщения и разговори.

Сайтовете за мониторинг на интернет услуги показаха повече от 1500 оплаквания за Signal, предимно от потребители в Москва и Санкт Петербург. Потребителите обаче съобщават, че месинджърът работи нормално, когато се осъществява достъп чрез VPN или се използва във вградения режим за байпас на цензурата.

Руските власти започнаха да блокират през 2018 г. достъпа до Telegram, друго широко използвано приложение за съобщения. Действието прекъсна много услуги на трети страни, но имаше малък ефект върху наличността на Telegram в Русия, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени