Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес празнуват жителите на Земен

 По традиция празникът, наричан от местните Пантеле, се чества в най- близката събота до 9 август, когато по стар стил се е почитал Св. Пантелеймон. 

Тази година той преминава под знака на 50- годишнината от обявяването на Земен за град и 100- годишнината от създаването на читалище „Светлина 1924”. Празникът е свързан и с построяването на жп линията София – Гюешево, чието строителство в участъка Земен ръководи италианският инженер Клинка. 

На 9 август 1909 година официално е открита гарата в Земен. Пускането на железницата се смята за повратен момент в историята и развитието на селището и поминъка на неговото население. 

Богата програма с турнир по мини футбол, кино под звездите, концерти и изложби предшестваше днешния празник. 

Кулминацията на тържествата е днес. В  сутрешните часове ще се играят финалните срещи от футболния турнир за купата на Земен, а вечерта, в 19.30 часа с водосвет за здраве и благоденствие ще започне тържествената част. 

Ще бъдат връчени званията "Почетен гражданин на Земен". За доброто настроение на местните жители и гостите на Земен ще се погрижат гостуващи изпълнители. Ще има и празнична заря.


По публикацията работи: Спаска Зашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени