Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова не очаква спад на политическото напрежение след избора на Грънчарова - Кожарева

Илияна Йотова
Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.

 "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това отношение до този момент също не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател на страната да успокои терена в това отношение, но не съм сигурна, защото предстоят избори и всяка една политическа партия ще се опита да извлече своя дивидент. Това е "порочното зачатие" на последните поправки в Конституцията. Тези поправки, както виждате, отвориха "Кутията на Пандора"", заяви вицепрезидентът пред БНТ. 

Илияна Йотова очерта три варианта за съставяне на правителство след изборите за 51-во Народно събрание.

 "Или да има правителство на малцинството, с определена програма, с определени неща, които трябва да бъдат извършени, които да носят съгласието на мнозинство в Народното събрание, без да се влиза в реална коалиция за един определен период от време. Вторият вариант са разбира се, разписаните коалиции, защо не и в по-крайни варианти. Има разбира се, и другия вариант, в който се прави едно правителство, независимо в кой е мандата, което да има своя експертен характер, технократски характер", коментира Йотова.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени