Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите защитиха титлата си във волейбола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният мъжки отбор на Франция по волейбол се наложи над Полша с 3:0 (25:19, 25:20, 25:23) във финала и спечели олимпийската титла пред екзалтираната си публика. Така отборът на треньора Андреа Джани защити златните медали от Токио, които бяха спечели след епична битка с отбора на Русия.

В първия гейм французите започнаха да трупат преднина след 7:6, като минаха през 14:10 и 19:13. Домакините затвориха частта при 25:19 след успешна мощна атака на диагонала й Жан Петри.

Вторият гейм бе по-оспорван, като водачеството се сменяше постоянно. Поляците, водени от сърбина Никола Гърбич, поведоха с 10:8, а след това и с 18:16, но от този момент започна възходът на "петлите", които направиха няколко серии от поредни точки и приключиха с успех с 25:20 след атака на Тревор Клевно, при която Бартош Курек не успя в защита.

В третия гейм европейският шампион Полша направи всички възможно да се върне в мача и да даде отпор на "петлите". Поляците бяха по-агресивният отбор до 18:18, но след това отново позволиха на Франция да се откъсне с 24:19 и да има пет възможност за спечелване на мача. Тогава Вилфредо Леон застана на сервис за Полша и с голям риск и много силни удари успя да доведе тима си до изоставане само от една точка - 24:23. Петият сервис на натурализирания кубинец излезе в аут и тимът на Франция ликува с втора поредна олимпийска титла, и то пред своята публика.

Жан Петри бе над всички за Франция със 17 точки, 11 отбеляза Тревор Клевно, а ветеранът Ървин Нгапет се отличи с някои много ценни спасени топки и атрактивни и ефективни отигравания.

За тима на Полша Бартош Курек завърши с 10 точки, но повечето му съотборници останаха под показателите си.

Това бе и 15-и златен медал за домакините, които изпревариха Великобритания в класирането по медали и вече са в Топ 5.

Тимът на САЩ спечели бронзовите медали, след като вчера победи Италия с 3:0.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна