Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОТ: Безработицата сред младежите по света е най-ниската за 15 години

Снимка: Pixabay

Световната младежка безработица е на най-ниското си ниво за последните 15 години, но не всички региони са се възстановили от ниските нива по време на пандемията на Ковид-19. Това обяви Международната организация на труда. 

Нивото на младежката безработица през миналата година е било 13 процента, което е най-ниското равнище за 15 години. То е по-ниско и от нивото от 13,8 процента, регистрирано през 2019 г., преди да настъпи Ковид пандемията. "Очаква се то да спадне още до 12,8 на сто през настоящата и следващата година", допълват от агенцията на ООН. "Тази картина обаче не е еднаква във всички региони. В арабските страни, Източна и Югоизточна Азия, както и Тихоокеанския регион нивата на младежката безработица бяха по-високи през 2023 г. в сравнение с 2029 г.", допълват от Международната организация на труда.


Броят на младежите между 15 и 24 години, които не работят, не учат, нито се обучават професионално, е притеснителен, обяснява агенцията на ООН по труда. Освен това жените са по-засегнати от тази тенденция. 

В световен мащаб над половината млади служители работят неофициално. Само в икономики с високи доходи или такива над средното ниво мнозинството от младежите заемат редовни и сигурни работни позиции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна