Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализация за по-зелен и по-щадящ природата туризъм

Снимка: БГНЕС

Туризмът е свързан с почти всяка сфера на нашия живот, а дигитализацията е много важен инструмент за по-зелен и по-щадящ природата туризъм смята консултантът по проекти Ивайло Кожухаров. Пред Радио София той обясни, че тенденциите, свързани с туризма, са насочени към това той да бъде по-устойчив. По думите му, това се забелязва в редица страни в Западна Европа – туризъм, щадящ природата и околната среда.

„Големите компании, които организират събития все повече обръщат внимание на въглеродния отпечатък, който се реализира в следствие на едно събитие. В страни като Словения и Австрия вече са създадени дори стандарти, които да измерват не само едно събитие колко е екологично, но в тази връзка те калкулират чрез специална платформа въглеродния отпечатък във всяка една фаза на събитието“, каза Кожухаров.

По думите му, когато говорим за дигитална трансформация, трябва да имаме предвид, че това е мощен инструмент, който също спомага за намаляването на въглеродния отпечатък.

„Ако говорим за хотели, това може да бъде елиминирането всякакви менюта, рекламни материали, хотелски папки, които традиционно са на хартиен носител. С този вид дигитални решения постигаме и икономия по отношение на определени инвестиционни, оперативни разходи“, обясни Ивайло Кожухаров.

Той сподели, че все по-често хотелиерите в Западна Европа предлагат дигитални приложения, чрез които туристите, които се откажат от почистване на стаята, получават 10% отстъпка от процедурите в СПА центъра или от напитките в мини бара.

Според Кожухаров, обектите, които имат ясна стратегия какви туристи искат да привлекат и по какъв начин да го направят, са заети целогодишно.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна