Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Джина Дундова - Панчева: Главоболието може да е болест, но може и да е симптом

д-р Джина Дундова - Панчева
Снимка: БНР

"Главоболието може да бъде както самостоятелна нозологична единица т.е. самостоятелна болест, така много често може да бъде симптом, който придружава редица други заболявания или състояния. Много голяма е тази тема и трябва да се направят редица изследвания, за да се диагностицира даден пациент. Често това състояние може да е в резултат на проблеми с гръбнака или мускулите, но често главоболието е тензионо т.е. в резултат на стрес, напрежение, прекомерна работа и след определена почивка, тази болка отминава", споделя в ефира на "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова - Панчева. 
Първо, според нея, трябва да се търси причината за главоболието, да се направят изследвания, да се диагностицира пациентът и тогава да се пристъпва към конкретно лечение. Промяната на нормалното кръвно налягане, подчертава д-р Панчева, също е причина за главоболието. 
"В момента медицината разполага с много добра образна диагностика, лекарите разполагат с различни методи, като ЯМР, скенер, трансфонтанелна ехография при бебетата, което изследване не вреди на детето, електрофизиологичното (ЕЕГ) изследване, което показва функционирането на мозъка и спомага установяването на причините за конкретното главоболие. В най-ранната детска възраст трудно се установява произхода на главоболието, но колегите се ръководят освен от състоянието на детето и от предхождащите го събития – бременността на майката, дали детето е родено недоносено, или по-трудно раждане", уточнява педиатърът д-р Панчева. 
Но освен плача на бебето, допълва тя, има и други  признаци – застойна папила (oedema papillae), когато се прегледат очите и повръщане на фонтан, което е белег за повишен вътречерепен натиск, всичко това са симптоми, подпомагащи ранното диагностициране. Освен тези причини, главоболието при малките деца може да е в резултат на възпаление на централната нервна система, допълва лекарката.
През последните години главоболието при децата е константна величина, споделя в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова - Панчева. "Около 4 процента от всички деца имат т.нар. "мигренозно главоболие", то е генетично обусловено, познатата мигрена при възрастните, но тя има някои клинични симптоми, които са различни от тези при възрастните. Около 7 процента е немигренозното главоболие, при най-различни състояния – хронични инфекции, настинки, очни или ушни заболявания, аневризми или анемии, висока температура", разяснява лекарката. 
Една рутинна кръвна картина и изследване на урината, припомня д-р Панчева, са метод, който може да насочи специалистите за правилното диагностициране на причината за главоболието. Прекомерната употреба на дигитални устройства, предупреждава д-р Панчева, също предизвиква дълготрайно главоболие, тъй като влияе върху нервната система. 
"Доказано е, че късогледството, далекогледството и астигматизмът са причини за главоболието, така че това също трябва да се изключи като причина, за да се пристъпи към адекватно лечение. Дори до 6-годишна възраст компютрите трябва да са забранени за децата, в света има държави, в които е забранено ползването на телефони от деца до 12 години", припомня д-р Джина Дундова - Панчева. При синузитите и отитите, допълва тя, също се наблюдава дори много постоянно, а често и остро главоболие, за това и трябва да се излекуват съответните възпаления. Не бива да се подценяват, според нея, и аневризмите и анемиите при всеки човек.  Активност, общуване с природата и рационално здравословно хранене биха подпомогнали нормалния ни живот, това ни съветва д-р Джина Дундова - Панчева.
Цялото интервю на Ани Костова с д-р Джина Дундова - Панчева в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.
Д-р Джина Дундова - Панчева е специалист с богат професионален опит. Завършва с пълно отличие и златен медал Английската езикова гимназия в София през 1987 г., след което е приета във ВМИ, София, специалност медицина. Придобива специалност детски болести през 2000 г. и се посвещава активно на специалността си, започвайки частна медицинска практика по детски болести. Към момента е и асистент към катедра по Физиология – Медицински университет гр. София.


Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна