Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постижение: Малко италианско селище с трима олимпийски шампиони

Снимка: БГНЕС

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази специално своята благодарност на спортистите на страната, които на Олимпийските игри спечелиха общо 40 медала, 12 от които златни. 

Италианско селище привлече вниманието пък с това, че има трима олимпийски шампиони, което е единствен случай в света.

Това е град Ронкаделе до град Бреша, област Ломбардия. Има 9 400 жители и трима олимпийски шампиони - Джовани де Дженаро (каяк слалом в бързи води), джудистката Аличе Беланди и Анна Данези - капитан на волейболния отбор. Това направи селището известно в целия свят. Случва се за първи път - едно малко селище да има толкова златни медалисти от Олимпийски игри, като този рекорд е голямата изненада от Игрите в Париж. 

Кметът на Ронкаделе Роберто Гропели нареди камбаните да звънят празнично. Той заяви, че "за него е чест да има граждани, доказали се като шампиони в спорта и в живота". Той уточни, че удовлетворението на хората е огромно и нямат търпение да посрещнат и да празнуват заедно с тримата златни олимпийци този исторически успех. 

Ежедневникът "Il fatto quotidiano" е установил, че ако Ронкаделе се впише в официалното класиране по медали, ще заеме 28-о място, изпреварвайки редица големи държави. За медиите Ронкаделе е "Ронкарекорд - световната столица на спорта".
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна