Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи пред Народното събрание, недоволни от "безпрецедентен опит за употреба на МВР"

Полицаи от управленията на МВР се събраха на протест в София - 12 август 2024 г.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Полицаи от Столичната дирекция на МВР се събраха на демонстрация пред Народното събрание, за да изразят недоволство от  "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи". 

Както уточни Лъчезар Колев, който е шеф на Специализираните полицейски сили в СДВР, това е мирно събиране, а не протест. Те са тук, за да подкрепят политиките в МВР, които министър Калин Стоянов е провел през последните години, така както "никой друг не е направил". А събирането по принцип е насочено "срещу безпрецедентните опити за употреба на МВР".

С полицейски сирени Калин Стоянов беше посрещнат на площада, където се бяха събрали полицаите от СДВР:

"За пореден път искания за политизиране на системата на Министерство на вътрешните работи и овладяване на тази система. И вероятно по някакъв начин чрез "ала-бала схеми" да се възстановят тези около 300 000 гласа, които те са загубили", каза Калин Стоянов, като визираше исканията на ПП-ДБ да бъде отстранен от позицията вътрешен министър в следващия служебен кабинет, който ще бъде оглавен от Горица Кожарева-Грънчарова.

След като от ПП-ДБ посочиха, че Стоянов е едно от трите имена, обвързано с Делян Пеевски и избарите, днес той посочи, че няма "връзка с никого".

Министърът допълни, че освен разговорите с номинираната за служебен премиер от президента Горица Грънчарова-Кожарева не е имал други разговори кой ще го наследи на поста.

Според  Стоянов бъдещият служебен премиер трябва да вземе абсолютно самостоятелно решение, въз основа на това какъв ще бъде екипът от хора, с които ще работи.

"Искам да благодаря на всички, които се включиха в подобна инициатива, обърна се министърът към полицаите, че "се опитват да се противопоставят за пореден път на неистовите желания на някои провалени политици да овладеят системата на МВР. Тези политици ще се опитат да използват системата като политическа дъвка и боксов чувал, на който да се упражняват, коментира Стоянов.

"Вчера видяхме и разбрахме как някои от тези политици започнаха да обясняват какво са имали предвид и какво са искали да кажат, че вероятно на последните избори са били купени 35 000 гласа. Как достигнаха до тази цифра, когато предстои сформиране на служебно правителство, попита Стоянов. По думите му, вероятно това се е случило с някой "ала-бала калкулатор".

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов беше един от първите, който се срещна с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова, а след срещата Стоянов заяви в събота, че е останал с впечатлението за брутален политически натиск, за да не остане на поста в новия служебен кабинет.

Миналата седмица синдикатите на МВР подкрепиха министър Калин Стоянов, но доколкото разбираме сега, става въпрос за синдикатите на пожарникарите и спасителите "Огнеборец", които казват, че не приемат обвиненията, които се отправят към МВР.

МВР е основен фактор за осигуряването на провеждането на честни, прозрачни и демократични избори. В никакъв случай не можем да приемем опитите институцията да бъде употребена от един или друг политик и субект, пишат пожарникарите и спасителите от синдикат "Огнеборец". 

Репортаж на Добромир Видев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна