Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Петров: А как се мери политическата равноотдалеченост?

| Интервю
Евгени Петров
Снимка: Стопкадър, TV Европа

А как се мери политическата равноотдалеченост?

С този въпрос започна коментара си пред БНР журналистът Евгени Петров:

"Очаква се номинираната за служебен премиер да направи кабинет от хора, които са равноотдалечени от всички. А това равноотдалечен ми е толкова смешно. Как се мери - в метри ли, във футове ли, в лакети. Не знам в какво се мери. Сега се добавя, че освен от партиите, служебните министри трябва да бъдат равноотдалечени и от президента. ... Това е някакво безумие, което трябва да спре".

В предаването "12+3" Евгени Петров определи като неуместен обявения протест на служители в МВР, който не е свързан със синдикалната организация:

"Няма място такъв протест. Нищо няма да се промени от този протест. ... МВР си има политическо и професионално ръководство. Министърът е политическо лице и е реално политическо назначение, защото това е политически пост, а не е професионален пост". 

30:70 е прогнозата му за възможността Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи.

"Да искаш Калин Стоянов да не е вътрешен министър е също толкова политическа намеса, колкото и да не искаш той да остане на този пост", подчерта журналистът.

Според Петров страната е в "такава безпътица и политическа криза", че дори и да се появят нови партии - не е сигурно дали може да изиграе нова роля:

"Тази политическа вакханалия трябва да спре. БСП и ДПС имат много сериозни проблеми. Не съм много сигурен какво ще стане в тази Зона 51, както наричам вече 51-вия парламент".

Журналистът допусна, че президентът, ако прецени, че таймингът е дошъл, може да напусне поста си и "да се качи на колата, която е подготвена, заредена с гориво и да я подкара, като остави на Илияна Йотова да довърши мандата, с аргумента, че тази държава трябва да се спасява по някакъв начин":

"Повярвайте ми, че много хора ще се съгласят с това".

Интервюто на Снежана Иванова с Евгени Петров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна