Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"10 групи работят за нови лици и политики на обединен ляв фронт"

Габриел Вълков: Искаме обединеният ляв фронт да е алтернатива на сегашното управление

| Интервю
Снимка: БТА

Корнелия депутат засяга само нея, щото държавата има по-големи проблеми от това дали един човек ще е депутат. Този Национален съвет на БСП не обсъждаше тази тема, нито реди листи, нито обсъжда депутатството на Нинова.

Това заяви лидерът на младежкото БСП Габриел Вълков в интервю пред БНР.

"Лошото е, че втори Национален съвет тя не идва и не знам иска ли или не иска да е депутат. Комуникацията с нея тече през медиите и тя обвинява ръководството. А дискусията е вътрешнопартийна и трябва да бъде вътре в партията", категоричен бе Вълков.

Той успокои привържениците на социалистите, че според Изборния кодекс има кой да подписва листите и да подава документите в ЦИК.

„На Съвета в събота се реши, че избира Атанас Зафиров за временен председател и да подписва листите, и коалиционните споразумения, защото вървим към коалиция“, обясни той.

Съдебната битка на Нинова срещу сегашното ръководство се води от член на БСП.

„До тук стигнахме заради трета фалшива оставка на Нинова. Сега тази също не е истинска, защото, ако беше, тя трябваше да се оттегли и неин заместник да е временно председател. Виждаме, че и тази оставка не е искрена.  В партията сега сме много обединени и това води до добри резултати“, призна Вълков.

За изгонените от Корнелия Нинова членове на БСП обясни, че това е било наказание и след като изтекла година, те автоматично се връщат. „А ние им връщаме правото да се кандидатират, ако социалистите решат да ги изберат“, допълни Вълков.

Той обясни, че целта на БСП е да се обединят левите партии  ида се създаде ляв фронт, като алтернатива на сегашното управление. Това ще го направят с нови лица и нови политики. Има 10 работни групи в различни сфери и във всяка има представители на всички партии в коалицията, 16 – 17 партии, а освен от БСП има и член на младежкото БСП.

До края на август ще бъде подписано и коалиционното споразумение.

„Ваня Григорова няма формация и беше част от Мая Манолова – „Изправи се“. Надявам се Ваня да прояви разум и да участва в това ляво обединение. Около 16 – 17 леви партии са в тази коалиция и ще подпишем коалиционно споразумение до края на месеца“, каза Габриел Вълков.

За Горица Грънчарова коментира, че тя е равноотдалечена от всички партии, а за Калин Сотянов, че не трябва да остава вътрешен имнистър.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна