Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"НС бездейства, за да се сетим в 12 без 5, че Славчев не изпълнява задълженията си"

Елеонора Николова: Най-съществената, тежката корупция се случва през законодателството

"Предприетите мерки са били за законодателството за търговия с лекарства и медицински изделия, както и за обществените поръчки"

| Интервю

Най-съществената, тежката корупция, която касае основно отрасли на икономиката ни и големи групи хора, и минира свободната конкуренция, създава монополи, се случва през законодателството.

Това каза Елеонора Николова, бивш шеф на БОРКОР, в интервю пред БНР.

На въпроса - защо се проваляме в опита антикорупционните органи да не служат като бухалки, тя обясни:

"Аз бях временно изпълняващ и това продължи много години. Бях директор на Центъра за противодействие на организираната престъпност - БОРКОР. Това беше аналитичен орган, за да установява слабите места на законите, през които минава корупцията. БОРКОР да установи слабите места на ниво закони и подзаконови нормативни актове. Успех имахме, но беше замъглен, бяхме под непрекъсната атака, което показваше, че нямаше желание да се случат нещата".

"Обществото не може да не установи, че ръководствата на двете комисии по Закона за корупция и Закон за отнемане на незаконно придобито имущество са натоварени с отговорности и изборът трябваше да е в 3-месечен срок от приемането им. Това не се случи. НС бездейства, за да се сетим в 12 без 5, че Славчев не изпълнява задълженията си. В чл. 12 на Закона за незаконно придобито имущество има такава възможност при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Но и двете комисии са с непопълнен състав – мястото на Цацаров не е заето, Славчев изпълнява неговите функции", коментира Елеонора Николова в предаването "12+4".

Тя сподели, че по нейно време предприетите мерки са били за законодателството за търговия с лекарства и медицински изделия, както и за обществените поръчки.

"Редица закони бяха напипани и начертахме добри мерки. Да припомня, че през 2017 г. вицепремиер е Миглена Кунева и по нейна инициатива се създаде този мегаорган, и прибра под шапката си КПКОНПИ, звено от Сметната палата и специализираната дирекция на ДАНС, и не произлезе нищо. Сега тази мегакомисия се разделя отново на две", коментира Елеонора Николова.

И допълни:

"Всички напъни са били да рапортуваме пред европейските партньори, че имаме воля и желание да борим корупцията. Но нито веднъж на създадените институции не им се даде възможност да произведат продукт за държавата. Кадровият проблем също е голям, защото желанието на всяка политическа сила е да овладее един такъв органи".

И припомни, че при създаването на мегакомисията темата е била за Тони-Балкони и Пацо-терасата.

"Общо взето това произведохме около кадровото укрепване на тези институции", допълни тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна