Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов: МО за пореден път налива пари в чужди икономики

| Интервю
Красимир Каракачанов
Снимка: Борислава Борисова

Защо бързо и без обществена поръчка се решава да се сключи договор с немска фирма за ИРИС-Т? Защо се избират точно тези ПВО ракети, които имат обсег на действие 40 км?

Това каза пред БНР лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и изказа съмнение в "безкористността на тези сделки, направени от поредното служебно правителство".

"Миналата сряда (7-и август) Министерството на отбраната взе решение да сключи договор с германската фирма Diehl Defence за доставка на една батерия от зенитно-ракетния комплекс ИРИС-Т (IRIS-T). Българските зенитно-ракетни войски отдавна се нуждаят от обновление, защото България се защитава от зенитно-ракетните комплекси С200 и С300, влезли на въоръжение у нас през 1984 г. и 1989 г. Проблемът е, че всичко отново става на тъмно и отново се бърза. Отново няма конкурентно начало, няма обществена поръчка, няма оферти от други водещи фирми. И отново става въпрос за няколко милиарда лева от джоба на българите. Отново няма и участие на предприятия от българския военно-промишлен комплекс. Отново, както и при покупката на бронираните машини "Страйкър" и 3D радарите, се наливат милиарди в чужди икономики, а не в българската. Сега ни поднасят сделка за една батарея ракети за 350 млн. лв., но на България са ѝ необходими седем подобни. И веднъж ангажирани с тази фирма ще купим и останалите шест батареи от нея. Общата стойност е над 2, 5 млрд. лв.", коментира той.

Каракачанов посочи, че има информация, че в Министерството на отбраната е имало въпроси от страна на военните защо са избрани точно тези зенитно-ракетни комплекси:

"Няма какво да мислите, давай, подписвай, действаме! Е, действаме, но в икономическа криза, след пандемията и началото на войната в Украйна, ние за пореден път наливаме пари в чужди икономики". 

Интервюто на Снежана Иванова и Добромир Видев с Красимир Каракачанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна