Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игор Федик: Руснаците бяха изненадани и не разбираха какво трябва да направят

| Интервю
Игор Федик
Снимка: Денят с Веселин Дремджиев

Целта е украинските сили е да създадат буферна зона в северните области и да направят офанзивни операции. Второ политическата цел е да създаде някакъв вътрешен хаос вътре руска федерация във властта на Путин. Да се покаже на руското общество, че Путин не е толкова могъщ и не контролира всичко. Той  е много слаб. Руснаците бяха много изненадани и не разбираха какво трябва да направят. Те винаги обещават твърд удар – ракетен, срещу украински градове, това не зависи от действията на украинската армия.

Това коментира в интервю пред БНР Игор Федик, журналист от Украйна.

„В Украйна това се приема добре, защото след дълъг период, това е един голям успех на украинските сили след разговори за това, че войната е в тупик. Виждаме, че украинските сили могат да изненадват противника. Украинците, когато нямат помощта от нашите западни партньори трябва да използват асиметрични подходи като Черно море. Там нямаме флот, но отхвърлихме руснаците от Крим. Това е асиметричен подход и изненадващ за руснаците. Показахме още едно много важно нещо, че след тази офанзивна операция няма никаква суперескалация, която прогнозираха наши партньори и Вашингтон“, каза той.

Според украинския журналист, „може тази офанзива да не е договорена със САЩ, не искам да спекулирам има разговори с нашите западни партньори“. 

Цялото интервю чуйте в зувковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна