Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на архитектурата и наследството на старите майстори дюлгери в Трявна

2
Светлин Стефанов
Снимка: Веселина Миланова

Най-новият музей в Трявна, открит през есента на миналата година, е посветен на архитектурата и строителството и се помещава в най-старата възрожденска къща в града, запазена до днес - Попангеловата. 

Един от създателите на експозицията е музейният главен уредник Даниела Дабкова, която разказа за наследството на старите майстори дюлгери:

"Опитали сме да покажем със съвременни средства как става изграждането на къща, как се е благославял дома при завършването на къщата от майстора - т.нар. "такия". Използвали сме съвременни дигитални средства с този музей. 

В музея специално място сме отделили на макетите на 4 тревненски къщи - такива, които вече са с променен вид, но са били значими в архитектурата на Трявна през Възраждането и това е благодарение на Светлин Стефанов

Посетителите на музея са от различни възрасти, така че за децата сме предвидили възможност да могат да дорисуват някои от плановете на някогашните майстори на къщи. Имаме и рисуване върху бръшлянов лист като зографите, допълни още Дабкова за БНР.

С QR кодове към всяка една от темите в музея сме разшили информацията, каза още Дабкова.

"Определям себе си като възрожденец, сподели Светлин Стефанов, резбар и карикатурист. Той е автор на макетите на къщите в новия музей на Трявна

"Освен това съм и патриот, нищо че думата много се изчерпа...Имам идеята да направя макетите на поне още 10 възрожденски къщи, които са били знакови за града, а вече някои от тях ги няма. Но те са били шедьоври на тревненската архитектурна школа. 

По месец, месец и половина отнема макета на една къща, но го правя в прецизен мащаб, без измислици, търся свидетелства и схеми, с което от музея много ми съдействат, допълни Стефанов. 

Той е автор през останалото време на малки сатирични пластики - симбиоза между карикатурата и дърворезбата, които владея професионално, радвам се, когато на витрината ми се появи усмивката на зрителите. 

За Стефанов "България, такава каквато е" - тя се явява пред неговата витрина, по тротоарите на Трявна, като за него това са младите хора, които все повече се интересуват от българските традиции и изкуство


Още по темата слушайте в разговора на Веселина Миланова с Даниела Дабкова и Светлин Стефанов за предаването "Пътувай с "Хоризонт"


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна